Crisis en illusies
Gerke van Zalk

Nederland is vanaf medio 2008 in de ban van de crisis. Collectief zijn we voorgehouden dat er geen groei meer is en dat alles wat we dachten dat er was inmiddels is verdampt. De financiële crisis, de banken crisis, de bonus crisis, de euro crisis, de vastgoed crisis, de consumentencrisis, de politieke crisis, de lokale crisis, de ozb crisis, de belastingcrisis, de bezuinigingscrisis, de pensioen crisis, de klimaat crisis, de voedsel crisis. Op al die terreinen wordt ons voorgehouden dat het slecht gaat en dat Nederland er op achteruit is gegaan. Dit leidt weer tot een vertrouwenscrisis die een emotionele crisis als resultaat kent.
Dat is echter maar de helft van het verhaal.
Nederland is er voor de andere 50 % absoluut op vooruit gegaan. We zijn vele illusies rijker! En daar gaan we waarschijnlijk  de komende 15 jaren alles uitslepen wat we ook maar kunnen bedenken! Nederlanders gaan zich de komende jaren meer tevreden stellen met illusies.

Het overgrote deel, 98 % van de politici heeft de illusie dat zij het goed doen en werkelijk iets bijdragen aan een beter Nederland. Minimaal 90 % van de jeugdzorg is van mening dat zij in staat zijn goede zorg te geven aan jeugd. Je moet moeite doen om een ouder te vinden die zegt dat zij haar kinderen niet goed opvoedt. De meesten van ons hebben de illusie dat we gezond eten. Zeker 80 % van de Professionals hebben de illusie dat zij ‘het beter doen’ dan het gemiddelde.

En wij, als goedgelovige burgers, gaan daar in mee en maken de illusies tot onze waarheid. We kunnen maar moeilijk bedenken wat de definitie is van een goed politicus, een goede ouder, een goede leerkracht of een goede professional. We hebben totaal geen verstand meer van hetgeen we eten en zijn al tevreden als we daar niet eens over hoeven nadenken. Wij geloven in de illusie dat we achteraf de mogelijkheid hebben om te klagen en anderen de maat te kunnen nemen, vanuit de illusie dat we zelf goed bezig zijn!

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>