Acquisitie is als leren fietsen
Gerke van Zalk

Ik hoor van zelfstandige professionals dat zij plezier beleven aan het zelfstandig zijn, maar dat de bijbehorende acquisitie een lastig terrein is. Er zijn vele mogelijkheden voor acquisitie, het is voor iedereen te leren.  Het is net fietsen.

Weet u nog hoe u hebt leren fietsen? Mogelijk heeft uw vader en/of moeder meters naast u gelopen of gerend om u in eerste instantie in evenwicht te houden en ervoor te zorgen dat u niet omviel. Het kan goed zijn dat het zo af en toe mis ging en u alsnog met je neus op de stoep of straat lag. En mogelijk heeft u er ook wel eens een flinke schaafplek aan overgehouden die u er wat langer aan deed herinneren dat fietsen niet vanzelf gaat. Maar na voldoende oefenen en in balans gehouden worden heeft u de kunst van het fietsen onder de knie gekregen en heeft u daar nog iedere dag plezier van.

Wanneer u terug kijkt op die periodedoet u dat mogelijk met een glimlach op uw gezicht. U wilde graag fietsen leren en toen u het eenmaal machtig was, was het niet moeilijk meer. En dat geldt waarschijnlijk voor veel van wat u in uw leven hebt geleerd. Achteraf lijkt het allemaal veel minder moeilijk.

Zou dat met acquisitie anders zijn?

In de kern is er geen verschil. Dat betekent dat u om te leren acquireren in eerste instantie dat echt moet willen, de drempels die u ervan weerhouden moet overwinnen en bereid moet zijn een risico te nemen. Vervolgens is het van belang dat u uw eigen leerproces vorm geeft. Belangrijke aspecten hierbij zijn:
– hoe zorg ik ervoor dat ik mijn doelgroep(en) in beeld krijg en bereik?
– wat kan ik ontwikkelen om in contact te komen met mijn doelgroep(en)?
– hoe wordt ik een goede commerciële gesprekspartner?
– hoe bereik ik een ‘win-win’ situatie en hoe kan ik het best een goede deal sluiten?

Wanneer u ervoor zorgt dat u die aspecten stap voor stap onder de knie krijgt stapt u met plezier op de fiets naar uw eerstvolgende commerciële afspraak.

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>