Iedereen Professional met een contract!
Gerke van Zalk

Over pakweg een jaar of vijf heeft het alom bekende en vertrouwde contract “Dienstverband voor onbepaalde tijd” alleen nog als historisch document in het museum enige waarde. In bedrijven en organisaties in Nederland wordt alleen nog gebruik gemaakt van ‘tijdelijke’ contracten. Tijdelijke contracten met een looptijd van drie maanden tot ca. drie jaren. Tegen die tijd denken wij al lang niet meer in landelijke grenzen en binnen bedrijven en organisaties spelen Nationaliteiten en herkomst geen rol meer. Voor iedere wereldburger die wil en kan werken is er een mogelijkheid in “Nederland”  voor een bepaalde tijd, contractopdracht of klus een passend contract af te sluiten. Anders dan nu kan onbeperkt contract na contract worden afgesloten. Aan het eind van een contractperiode kan er tussen partijen een volgend contract worden afgesloten of iemand zoekt zijn heil ergens anders en sluit elders een nieuw contract af.

Ik spreek mensen die zich hier tegen verzetten. Dit vanuit de gedachten dat het ten koste gaat van mensen met minder kansen op de markt, dat het bedrijven en organisaties zal verzwakken, dat bedrijven een noodzakelijke verbinding tussen medewerkers zal verliezen. Dat het ten koste zal gaan van kwaliteit en winstgevendheid van bedrijven. Dat we ten onder gaan in flexibilisering.

Wat ik frappant vind is dat we blijkbaar zo vast zitten in ons denken over de huidige arbeidsmarkt dat we onszelf beperken en flexibiliteit in nauwe en vertrouwde kaders blijven plaatsen. We lijken bereid tot enige verandering in de marge, maar willen in de kern graag vasthouden aan hetgeen ons vertrouwd is en blijven hangen in onze ‘comfort’.

Ik denk dat we door moeten pakken en dat wij ons juist versterken met een verdergaande vorm van flexibilisering en daar mee onze concurrentie positie verder verstevigen!

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>